9/28/2012

Porträttmålning..

Ja, nu är den klar.. Tror jag. Jag kommer säkert finslipa på den lite då och då men just nu lägger jag den åt sidan. Målningen på barnen blev inte så som jag tänkt mig. Den blev fin men inte så som jag ville ha den. Formerna och skuggningen var svårare än jag trodde. Jag var helt säker på att det skulle gå lättare att måla än att skissa men tjii fick jag! Detta var mycket svårare..

Blev lite smått deppig igår efter att jag fick kommentaren "Dom ser konstig ut!".. Dock ändå får jag skylla mig själv. Jag vill ju ha ärliga svar såklart och kan jag inte ta dom så kan det inte gå ut över någon annan än mig. Det är ju mitt problem och ingen annans egentligen. Men att lägga band på sina känslor på det sättet är svårt.

Träning ger färdighet säger folk till mig hela tiden. Kanske nånstans här inne trodde jag att jag hade det inom mig. En liten talang men det är helt enkelt träning som gäller. Som med allt annat!

"Att måla är ingen talang, det går att lära!"


Var det nån som sa till mig. Tja, dom har nog rätt. Det gäller att lära sig de rätta teknikerna och framför allt själva tänket och synen på ett porträtt. Det kanske finns saker som jag inte ser men måste finnas där för att det ska bli en helhet.

Jag la ut den i gruppen ändå. Kanske kan man få en annans synpunkt och förslag på hur man kan göra istället eller se vad det är jag inte tänkt på!? Eller? Tänker jag fel? Jag gjorde mitt bästa och slet i 4 dagar med denna tavla, målade över det jag redan målat dit miljoner gånger för jag ville att det skulle bli perfekt, sådär fint och fånga barnens karaktärer i tavlan. Kanske mest besviken på mig själv att jag inte lyckades fånga det jag ville.

Å andra sidan!

Min pappa har målat i alla år, han är en förebild för mig då det gäller målningen. En riktig, äkta konstnär som har gjort både porträtt och allt möjligt! Tyvärr la han av för några år sedan..
Jag frågade honom om råd och han tyckte den va fin ändå.

"Konst är konst! Vill man ha det perfekt så kan man lika gärna ta ett foto!"  

Han har rätt! Man målar på olika sätt, man har sin egen stil i sitt skapande och vill man ha det perfekt in i minsta detalj så kan man lika gärna ta ett foto. Det är ju det som är tjusningen med konsten. Den har alla olika stilar, former, färger.. Ja you name it! Dessutom har jag bara målat ett människo-porträtt någonsin, förutom dessa! Näe. mer träning!

Inga kommentarer: